Négy növényi tejhelyettesítő, amiről valószínűleg még nem hallottál
Bemutatunk négyféle növényi tejhelyettesítő italt, ami nem tartozik a népszerűbb tejhelyettesítők közé, mégis érdemes rájuk felfigyelni értékes tápanyagaik miatt.
Köztudott, hogy virágkorukat élik a tejhelyettesítő italok, magtejek
A legismertebbek a mandulatej, kókusztej, zabtej, szójatej és a rizstej; általában ezeket lehet kérni a kávézókban tej helyett. Azonban magtej alapanyagnak sok más termés is alkalmas. Léteznek olyan növényi tejek, amelyek kevésbé ismertek, pedig ezek is számos előnyös élettani hatással rendelkeznek.
A tejhelyettesítő italok nem tartalmaznak laktózt és nincsenek rossz hatással a koleszterinszintre. Az állati tejekhez képest magas az ásványianyag-tartalmuk.
Ezenfelül az állati tejek előállítása nagy környezeti lábnyommal jár: magas a föld és vízigénye, ráadásul az állattartás üvegházhatású gázok kibocsátásával jár együtt, amivel nem teszünk jót a föld ökoszisztémájának. Természetesen a növényi tejekhez felhasznált magok termesztése is föld- és vízigényes, azonban összességében mégis lényegesen kisebb az ökológiai lábnyomuk, mint az állati tejeknek.
Természetesen egyetlen környezettudatos döntés sem tökéletes. A növényi tejek előállításának ugyan szignifikánsan kisebb az ökológiai lábnyoma, ám a tejhelyettesítők gyártásához használt magok termesztése monokultúrákon történik, ami hosszútávon és nagy területeken szintén nem jó a bolygó ökoszisztémájának, így összességében jobbat teszünk a környezetünknek, ha többféle növényi tejet is kipróbálunk, nem pedig mindig ugyanazt vesszük. Nézzük, hogy az egyes különlegesebb magtejeknek milyen tulajdonságaik vannak.
Csicseriborsó tejhelyettesítő
A csicseriborsó tej rendkívül magas fehérjetartalmáról ismert, ami nagyon hasznossá teszi a sportolók számára. Érdekesség, hogy magas fehérjetartalma miatt a csicseriborsóból készült tejből szép tejhabot lehet készíteni, egyes növényi tej gyártók kifejezetten tejhabosításra, barista tejként pozicionálják a piacra csicseriborsó alapú terméküket.
A csicseriborsó egyébként kiváló vasforrás, ezért vashiány esetén érdemes a szokásos növényi tejünket csicseriborsó tejre cserélni.
Quinoa ital
A quinoa elsősorban alacsony glikémiás indexe miatt lett ismert a diétázók körében. Egy étel glikémiás indexe jelzi, hogy a fogyasztása mennyire emeli meg a vércukorszintet. Bár a quinoa italt elsősorban laktóz- és gluténérzékenyeknek ajánljuk, más specifikus diétákba is jól beilleszthető. Ugyanis a quinoából készült élelmiszerek fogyasztása segít a vércukorszint szabályozásában, triglicerid szint megtartásában és a testsúly kontrollállásában, ezért javasoljuk cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek is. De mangántartalma is igen magas, ami jó hatással van az anyagcserére.
Tönköly ital
A tönköly tej körülbelül ugyanannyi zsírt tartalmaz, mint a tehéntej, de magasabb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amiket a “jó zsíroknak” is szokás nevezni, mivel ha rendszeresen fogyasztjuk őket telített zsírsavak helyett, azzal csökkentjük a koszorúér-betegségek kialakulásának valószínűségét. A tönköly ital B, D és E vitaminokban, valamint mangánban és vasban is gazdag, gluténérzékenyeknek azonban nem ajánlott, mert a legtöbb népszerű növényi tejjel ellentétben a tönköly ital glutént is tartalmaz. Laktózérzékenyek viszont bátran fogyaszthatják.
Brazildió ital
A brazildió – amit paradiónak is neveznek – gazdag egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek a szív- és érrendszer egészségének karbantartásában játszanak fontos szerepet. Azonban mégsem ez az első számú tulajdonsága, ami miatt érdemes felfigyelni rá: a brazildió kiváló szelénforrás, a szelén pedig az egészséges pajzsmirigyműködéshez szükséges. A szelén hiánya a hormonháztartás felborulását, rossz minőségű alvást, rosszkedvet, csökkent koncentrációt okoz. Amennyiben pajzsmirigy alulműködéssel küzdünk, a gyógyszeres kezelést érdemes kiegészíteni azzal, hogy növényi tejnek brazildió italt választunk.